Varró Gábor

Telefon : 06/20-364-9027
Email : info@erdibarack.hu
GPS : É 47.35519 K 18.906319

Kiemelt viszonteladóink

Bio, vagy nem bio?

Manapság egyre több helyen találkozunk a „bio” és „öko” megjelölésekkel. Ott van rengeteg élelmiszeren, vegyipari termékeken, különböző tárgyakon, de még az elektronikai cikkeken is. Ez utóbbiaknál nyilvánvalóan arra akarnak célozni, hogy nem bocsájt ki káros anyagot használat közben, vagy elhasználódás után, hulladékként nem környezetszennyező. De mi a valóság? Mi a helyzet Magyarországon? Utánajártunk!

Legelőször is tisztázzunk néhány fogalmat. Mi is ez az öko és bio? Az ökológiai vagy biológiai gazdálkodás egy olyan alternatívája a hagyományos gazdálkodásnak, aminek segítségével környezetkímélő módon állítunk elő egészséges és ízletes termékeket. Régebben ez volt a természetes, a hagyományos, ám mostanában kicsit eltolódott a hagyományos gazdálkodás jelentése, így azt nevezik annak, amit sokféle manipuláló szer és anyag segítségével állítanak elő minél több terméket. Ez inkább már termelés, mint gazdálkodás. Az ökológiai élelmiszer nincs vegyszerrel kezelve, nem szórtak alá műtrágyát, csak természetes anyagokkal védik. Persze, nem olyan egyszerű ez, mint amilyennek látszik.

Az Európai Unióban, tehát Magyarországon is az élelmiszerek és a mezőgazdasági termékek előállításánál rendelet írja elő a helyes biogazdálkodást. Ennek betartásával kerülhet csak a termékre a bio vagy öko címke. A már említett elektronikai eszközökkel vagy egyéb dolgokkal más a helyzet. Erre semmiféle szabályozás nincs, így lehet, hogy csak reklámfogásként kerül rá a dobozokra az öko megjelölés.
A biogazdálkodás folyamata rendszeres ellenőrzés alatt zajlik, a termékek minősítésen mennek keresztül, aminek legnagyobb itthoni szerve a Biokontroll Nonprofit Kft.

Nem használhatók fel génmanipulált szervezetek és származékaik, tilos a génmanipulált mikrooganizmusok és az általuk termelt anyagok használata is. De miért van az, hogy mégis van benne E? Előírás, hogy 95%-ban mezőgazdasági alapú anyagokból kell készülnie, de a közismerten ártalmatlan adalékanyagokat bele lehet tenni. Így a tejsavat (E270), almasavat (E296), citromsavat (E330), oxigént (E948). Azonban mindig fontos ellenőrizni a beszerezni kívánt termék csomagolását. Ezen ugyanis az „öko”, illetve „bio” előtag mellett, a gyártóknak szerepeltetnie kell az „ellenőrzött ökológia gazdálkodásból” származó megjelölést is. A bio összetevőket csillaggal különböztetik meg és a zacskón az ellenőrző szervezet nevét, kódszámát és pecsétjét, illetve logóját is fel kell tűntetni. Mint pl.: „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék, ellenőrizte: a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., HU-ÖKO-01”.

A legbiztosabb vásárlási hely a termelő vagy ökopiac - biobolt.

Minden jog fenntartva az Érdibarack.hu részére 2018!
Az oldalon található anyagok utánközlése engedélyhez kötött! A weblapot készítette: Weblapja.net